9 comune buzoiene nu au propriul serviciu de salubrizare ori nu au încheiat contract de servicii cu o firmă specializată în acest domeniu. Situația îngrijorătoare reiese dintr-un raport al Agenției pentru Protecția Mediului și a fost prezentată, recent, de către subprefectul Viorel Holban.
Subprefectul Viorel Holban consideră că este necesară și implicarea autorităților județene pentru rezolvarea acestei situații.
În câteva comune, precum Lopătari sau Mihăilești, se fac demersuri pentru organizarea unui serviciu de ridicare a gunoiului. În alte comune, însă, problema colectării deșeurilor se dovedește a fi una greu de rezolvat. Cel mai bun exemplu este la Bisoca, o comună cu suprafața cât a Capitalei României, cu sate aflate la foarte mulți kilometri distanță unele de altele. Aici, practic este imposibilă organizarea unui serviciu de salubrizare, în raport cu bugetul unei localități precum cea din nordul județului.
Potrivit unui plan al autorităților județene de mediu, 2023 este anul în care gradul de acoperire cu servicii de salubrizare prestate de operatori licențiați ar trebui să fie de 100% în județul Buzău.